Afvalmanagement

We willen onze hoeveelheid afval verminderen en zorgen dat afval gescheiden weggegooid wordt. Zo kan het gerecycled worden.

Minder afval en meer scheiden
Meel is de grootste bron van afval in onze fabriek in Leeuwarden. Dit Gft-afval wordt verwerkt tot veevoer. 

De tweede grootste afvalstroom is restafval. Dit proberen we terug te dringen, onder andere door meer te scheiden naar gft en naar papier en plastic dat gerecycled wordt. In 2019 hebben we substantieel minder afval geproduceerd tijdens productie in Leeuwarden in vergelijking met 2018: er ontstond in totaal 536 ton aan afval in 2019. Dit laat een positieve ontwikkeling zien waarin we weer terug zijn op het afvalniveau van 2017. Deze ontwikkeling komt voornamelijk door maatregelen die zijn geïmplementeerd door tijdens het productieproces efficiëntie in het productieproces in Leeuwarden te realiseren. Deze maatregelen resulteerden in minder afval. In 2019 was 87% van het afval gesorteerd. Dit laat een verbetering van +4% zien t.o.v. 2018.

Consumentenverpakkingen worden verpakt in een omdoos bij ons aangeleverd. Wij sturen de omdozen terug naar onze omdoosleverancier voor hergebruik. Zo verminderen we het papierafval. 

Weggooiwijzer
Op steeds meer producten gaan we de Weggooiwijzer plaatsen. Aan het icoontje zie je in welke afvalbak een lege verpakking hoort. In 2020 zal de Weggooiwijzer op al onze Nederlandstalige verpakkingen staan.