Energiemanagement

Ons energiemanagement is gericht op het gebruiken van minder energie, groene stroom en energiezuinig transport.


Groene stroom in de fabriek
Sinds januari 2016 kopen wij stroom van de Noord-Hollandse windmolen De Groet in Lutjewinkel. Tevens hebben wij in 2016 275 zonnepanelen op het dak van onze fabriek geplaatst. Van het gas dat we gebruiken voor de verwarming van onze fabriek, compenseren wij de CO2-uitstoot. Door deze maatregelen worden onze producten in Leeuwarden klimaatneutraal geproduceerd.

Energiezuinig transport van onze producten
Binnen Nederland worden onze producten energiezuinig en schoon vervoerd met Greenstar-vrachtwagens. Deze vrachtwagens voldoen aan de Euro 5 en Euro 6  normen voor uitlaatgassen.

Het transport van onze producten naar de distributiecentra van groothandels wordt vaak gecombineerd met andere merken, zodat we altijd met volle vrachtwagens rijden. 

Onze producten worden vervoerd op pallets. Wij bepakken onze pallets 1.20 meter hoog in plaats van de gebruikelijke 1.60 of 1.80 meter, zodat er twee pallets op elkaar in een vrachtwagen passen.

Energiezuinig reizen door medewerkers 
Alle nieuwe lease en poolauto’s moeten energielabel A of B hebben. Onze medewerkers met een leaseauto hebben een cursus zuinig rijden gekregen. In 2017 krijgen ook medewerkers zonder leaseauto een workshop veilig en zuinig rijden.

Medewerkers van onze fabriek in Leeuwarden en het hoofdkantoor in Amersfoort overleggen regelmatig. Om het reizen te beperken, maken we zoveel mogelijk gebruik van video conference. Voor gesprekken op locatie stimuleren we medewerkers om de trein te nemen. Het percentage dienstreiskilometers dat door medewerkers zonder leaseauto per trein werd afgelegd is in 2016 verhoogd van 6% naar 37%.