Recepten / Bakken / Eclairs au Chocolat

Eclairs au Chocolat

12 personen

Een echte Franse klassieker

€ 12,35 per recept / € 1,03 p.p.

Ingrediënten / Benodigdheden

Soezenbeslag:

  • 2,5 dl water
  • 200 g Koopmans Professioneel patentbloem, type Amerikaans
  • 100 g boter
  • 4 eieren
  • 5 g zout

Banketbakkersroom:

  • 5 dl melk
  • 8 eidooiers
  • 50 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 Dr. Oetker Professional vanillestokje
  • 150 g chocolade puur

Chocolade glazuur:

  • 500 g fondant (kant en klaar)
  • 2/3 eetlepels cacaopoeder

Bereidingswijze

Soezenbeslag:

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC
  • Breng water, boter en zout in een pan aan de kook
  • Haal van het vuur en meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat
  • Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend nog een paar minuten om het deeg te drogen
  • Doe het deeg in een koude kom
  • Roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 18 mm
  • Leg een bakmat op een bakplaat en spuit 12 eclairs van 12 cm lang
  • Bak in de oven 15 min op 170 ºC en daarna 15 min op 150 ºC om het beslag goed droog te krijgen
  • Zet de afgebakken soezen op een rooster om af te koelen

Chocolade banketbakkersroom:

  • Smelt de chocolade au bain-marie
  • Snij de vanillestokjes doormidden en haal het merg eruit
  • Breng de melk aan de kook met het merg van de vanillestokjes
  • Klop de eidooiers met suiker tot een witte massa en voeg de bloem toe
  • Voeg een beetje warme melk bij de ei-massa en doe alles terug in de pan
  • Laat al roerend met een garde garen op zacht vuur; ongeveer 4 min
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en laat de crème afkoelen
  • Doe de chocolade crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 mm
  • Prik met een metalen spuitmondje van 8 mm 3 gaatjes in de onderkant van de eclairs (1 rechts/1 midden/1 links)
  • Vul de eclairs met de chocolade crème

Chocolade fondant:

  • Smelt de fondant op zacht vuur en roer tot een gladde massa
  • Voeg 1 eetlepel cacaopoeder toe, glad roeren (zonder klontjes), voeg de tweede lepel cacaopoeder toe en evt. de derde eetlepel cacaopoeder naar smaak
  • Haal de bovenkant van de eclairs door de fondant (temperatuur 37 à 40°C) en leg ze op een plateau om af te koelen

Bewaren:

De eclairs kunnen zonder glazuur een maand ingevroren bewaard worden en 2 dagen in de koeling. Wanneer de glazuur al op de eclairs zit, kan deze nog 1 dag bewaard worden in de koeling. Let op: ontdooien van de eclairs duurt ongeveer 4 uur.


 *Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.

Aanmelden nieuwsbrief

Door op versturen te klikken, gaat u akkoord met onze voorwaarden.