Recepten / Bakken / Pavlova cake

Pavlova cake

20 personen

Ben jij opzoek naar een echte eye-catcher voor op jouw dessertbuffet? Met behulp van eigen creativiteit en gemak kun jij eindeloos variëren in toppings/vullingen om zo een spetterende laatste indruk achter te laten bij jouw gast!

€ 11,44 per recept / € 0,57 p.p.*

Ingrediënten / Benodigdheden

Benodigdheden: 

  • Bakvorm 35,5cm x 28,5cm (of 1/2 GN)
  • Keukenmachine of mixer
  • Suikerthermometer

Cake:

  • 500 g Koopmans Professioneel Cakemeel 5 kg
  • 400 g roomboter of margarine (kamertemperatuur)
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 6 eieren (m) (kamertemperatuur)
  • 100 ml melk (kamertemperatuur)

Aardbeienvulling: 

  • 100 g Dr. Oetker Professional Mix voor Kwarktaart Naturel
  • 200 ml lauw water
  • 250 g magere kwark
  • 125 ml slagroom
  • 30 g Aardbeiencompound (bijv. Dawn)

Merengue: 

  • 100 ml eiwit
  • 40 g poedersuiker
  • 85 ml water
  • 165 g poedersuiker  

Tip!

  • De Pavlova cake kan 2 dagen in de koeling bewaard worden of 1 maand in de vriezer zonder merengue en decoratie.
  • Voor een luchtige Pavlova cake, gebruik de receptuur van Dr. Oetker Professional Biscuitmix i.p.v. de cakemeel.  

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrische oven), 150 graden (heteluchtoven)

Cake: 

  • Vet de bakvorm in met Dr. Oetker Professional bakspray
  • Klop de boter in de keukenmachine zacht en romig
  • Voeg de suiker toe en meng het geheel tot een gladde massa
  • Mix er één voor één de eieren door en klop het geheel gedurende circa 3 minuten op de hoogste stand tot een glad cakebeslag
  • Voeg het cakemeel en de melk in gedeelten toe en meng het tot een glad cakebeslag
  • Schep het cakebeslag in de bakvorm
  • Bak de cake in 60 – 70 minuten gaar en goudbruin

Aardbeienvulling: 

  • Doe het lauwe water (200 ml) en 100 g kwarktaartmix in een mengkom en klop dit met een mixer met een garde op de laagste stand in 1 minuut tot een gladde massa
  • Voeg de kwark en de ongeklopte slagroom toe en klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand ten minste 1 minuut tot een luchtige massa
  • Meng 30 gram (aardbei)compound door de kwarktaartvulling en roer goed door
  • Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje
  • Bewaar in de koeling

Meringue:

  • Klop in de mengmachine de eiwitten stijf, voeg 40 g poedersuiker toe en blijf kloppen tot ook de gekookte suiker klaar is
  • Doe 165 g poedersuiker met 85 ml water in een pan
  • Laat koken tot 116 °C (thermometer), zodat er een siroop ontstaat
  • Giet voorzichtig de siroop bij de eiwitten en klop op de hoge stand voor 3 minuten
  • Doe de meringue in een spuitzak met een spuitmondje naar eigen keuze

Pavlova cake:

  • Haal de cake uit de bakvorm
  • Snij de harde zijkanten van de cake eraf en snij daarna de cake in de lengte doormidden
  • Spuit de aardbeivulling over de cake en strijk de vulling mooi glad
  • Leg de bovenkant van de cake op de vulling
  • Bedek de cake met de meringue naar eigen inzicht en evt. de meringue kleuren met een brander
  • Decoreren naar eigen inzicht met eiwit schuimpjes, bosvruchten, stukjes gebroken kletskoppen en eetbare bloemen 

* Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.   

Aanmelden nieuwsbrief

Door op versturen te klikken, gaat u akkoord met onze voorwaarden.