Smaken

Tips & tricks / Inspiratie / Smaaktrends

Laat het smaken

Onze smaakvoorkeuren veranderen door de tijd heen. Dit komt door de ontwikkelingen in de wereld van foodservice en foodretail, maar ook door de veranderende levensstijl van consumenten. Zie hier inspiratie op verschillende smaken.

Zoet zoute smaken

Zoet met zout is een ultieme smaakcombinatie. Zout wordt de laatste tijd veel toegevoegd aan allerlei zoete gerechten. Hoe dit komt? Door het toevoegen van het zout wordt de smaak van het product extra benadrukt. Er zijn veel manieren hoe je deze trend zou kunnen verwerken in je recepten. Denk bijvoorbeeld aan salted caramel toppings zoals die van Alsa!

Zure smaken

Zure smaken worden steeds meer gebruikt in de horeca, niet alleen voor het verlengen van de houdbaarheid maar we gaan echt van de zure smaak houden! Zure smaken worden vaak geassocieerd met weinig suiker. De consument is steeds meer bezig met de gezondheid en dit is een goede trend om ook daarop in te spelen.

Bloemsmaken

Eetbare bloemen worden steeds bekender bij de consument als decoratie van zowel zoete als hartige gerechten. Maar deze bloemen kan je ook verwerken voor hun smaak in bakproducten. Lavendel, viooltjes, vlierbloesem of rozen aroma’s voor in een mousse! 

Matcha

Matcha is een trend die de laatste tijd veel voorbij komt. Deze groene thee poeder is ontzettend gezond en wordt vooral veel gebruikt in de Japanse keuken. Van matcha krijg je een enorme energieboost door het hoge cafeïne gehalte! Daarom valt matcha ook onder de superfoods. Matcha kun je naast thee, ook verwerken in desserts.

Groente

Bakken met groente! Een ontzettend populaire trend waar bijvoorbeeld de bekende recepten carrot- en pumpkin cakes uit voort zijn gekomen. Het smaakt niet alleen ontzettend lekker, het geeft de consument ook een gezondere associatie. Door groente toe te voegen aan zoete baksels kan bloem, suiker of zelfs boter soms vervangen worden. Dit komt doordat de groenten zelf zorgen voor binding.